Decizie colectiva majorare salariu minim

Va reamintim ca, incepand cu data de 01 mai 2016 salariul minim se mareste cu 200 de lei, potrivit Hotararii Guvernului nr. 1017/2015 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 987 din 31 decembrie.

Actualizarea salariului minim se poate face prin act aditional la fiecare contract individual de munca sau printr-o decizie colectiva emisa de angajator.

Intocmirea actului aditional in acest caz este justificata de prevederile art. 17 alin. 3 lit. k si alin. 5 din Codul muncii, in care se precizeaza ca “orice modificare” a salariului de baza impune incheierea unui act aditional la contract, in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

In ceea ce priveste posibilitatea intocmirii unei decizii colective pentru modificarea salariului minim, aceasta este sustinuta chiar si de pozitia oficiala a autoritatilor, astfel pe site-ul ITM Constanta se specifica:

In situatia in care modificarea intervine asupra elementului salariu, iar salariatul in cauza este salarizat cu salariul minim obligatoriu pe economia nationala, iar guvernul intervine cu o modificare a salariului minim brut obligatoriu, modificarea se face prin emiterea unei decizii de modificare a salariului, fara a mai fi nevoie de act aditional.

Acord de incetare a contractului individual de munca

Incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor nu reprezinta decizia unilaterala a angajatorului, astfel incat termenul de actionare in instanta de 30 de zile stabilit de art. 268 alin. (1) lit. a) din Codul Muncii nu se aplica si acestui tip de decizie.

“In ceea ce privește incetarea contractului individual de munca, acest termen este aplicabil numai in ipoteza deciziilor unilaterale ale angajatorului, adica in cazul deciziilor de concediere. Intrucat in speta este vorba despre incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor, termenul de prescriptie incident va fi termenul general de 3 ani, la care se referă art. 268 alin. (2) din Codul Muncii.” (Curtea de Apel București, secția a VII-a civilă și pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, decizia civilă nr. 3498/R din 22 mai 2014, Selecție și comentariu de judecător Petrică Arbănaș, în Revista română de dreptul muncii nr. 9/2014)

Model adeverinta medic 2016

Noul model al adeverintei pe care angajatorul este obligat sa o elibereze salariatului, adeverinta din care trebuie sa rezulte numarul de zile de concediu medical avute de asigurat in ultimul an, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical a fost aprobat prin Ordinul CNAS nr. 8/2016, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 46 din 20 ianuarie, act normativ care aproba noi proceduri de acordare a concediilor medicale.

Totodata, documentul citat aproba noul model al adeverintei pe care angajatorul este obligat sa o elibereze salariatului în vederea acordarii certificatelor de concediu medical, adeverinta care, pe langa modificari de forma prezinta si cateva modificari de continut, dintre care mentionam necesitatea evidentierii numarului de zile de concediu medical avute de asigurat în ultimul an impartite pe cod de indemnizatie.

De asemenea, potrivit actului normativ, adeverinta are o valabilitate de 30 de zile de la data emiterii.

Noul model al adeverintei folosite in 2016, pe care salariatul trebuie sa o prezinte medicului de familie, in vederea acordarii concediului medical, poate fi descarcat din fisierul atasat acestui articol, atat de catre angajatori, cat si de salariati.