Salariul-minim-pe-economie-1-mai-2016

Salariul minim pe economie se modifica de la 01 mai 2016

Va reamintim ca, incepand cu data de 01 mai 2016 salariul minim se mareste cu 200 de lei, potrivit Hotararii Guvernului nr. 1017/2015 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 987 din 31 decembrie.

Potrivit actului normativ, la 1 mai 2016, salariul minim brut pe tara va creste de la 1.050 la 1.250 de lei.

Angajatorii care acorda un salariu mai mic decat cel minim risca o amenda cuprinsa intre 1.000 şi 2.000 de lei.

Nu uitati si de transmiterea in Revisal a acestei modificari!

Termenul limita pentru actualizarea informatiilor in Revisal difera in functie de tipul de document pe care angajatorii il vor intocmi si pe baza carora vor fi operate modificarile: act aditional sau decizie colectiva. Potrivit prevederilor HG nr. 500/2011, privind Registrul de evidenta a salariatilor, termenul difera in functie de documentul intocmit de angajator.

Astfel, orice modificare a salariului se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anteriora implinirii termenului de 20 de zile lucratoare. Acelasi act normativ prevede si o exceptie de la acest termen pentru inscrierea modificarii salariului in Revisal, in anumite situatii: „Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora”.

Daca angajatorii aleg varianta actelor aditionale, atunci modificarea salariului minim in Revisal trebuie inregistrata in maximum 19 zile lucratoare. Mai precis, pentru majorarea efectuata în 1 mai, termenul de transmitere este 26 mai 2016.

In schimb, atunci cand se intocmesc decizii colectivetermenul pare sa fie unul mai strans, daca se prezuma ca angajatorul a luat la cunostinta de modificarea salariului minim la data cand aceasta intra in vigoare. Acest lucru inseamna ca si raportarea in Revisal ar trebui facuta chiar in prima zi a lunii respective, respectiv la data de 01 mai 2016.

Netransmiterea registrului in termenul legal se poate sanctiona cu o amenda cuprinsa intre 5.000 și 8.000 de lei.

SCRIE UN COMENTARIU